Jag har tillsammans med Svt kultur gjort en sammanställning av grafik som sålts under fingerade namn och biografier via bl.a. Bukowskis och Stockholms auktionsverk.
Det har även sålts bläckstråleutskrifter som litografier och serigrafier.
Grafiken togs fram när jag 2005 arbetade på en konstnärsbutik i Malmö där en svensk "konstnär" var kund.
Konstnären ville ta fram bearbetade fotografier av bl.a. gipstorson som var inslagna i papper. Jag utförde uppdraget i Photoshop via och på Drewex som fakturerade och de skrevs även ut genom deras skrivare.
Senare dök namnet Alexander Vasilenko en rysk målare som "konstnären" bakom verken upp från kunden och utskrifterna signerades även. En påhittad biografi kunde även ses på gallerier.
En annan också påhittad konstnär av samma "konstnär" som upphovsman med en fakebiografi -Tom Moore- trycktes via digitala filer som screentryck på ett annat tryckeri.
Ett tredje namn - John Ostved - har också figurerat på auktionsverken.
De anges också på auktionsverken som litografier eller screentryck när det fråga om utskrifter. Någon konstnär finns inte att finna som är upphovsmannen utan uppdraget kom från en gallerist som sa sig arbeta på uppdrag av en konstnär.
När jag för ett par år sedan fick se fakekonsten på auktionsverk så kontaktade jag Svt men fick då inget svar. Tidigare i år gjorde jag ett nytt försök och då fick jag visat intresse från Svt kulturnytt och nu har resultatet presenterats på Svt.
Det är som jag ser det inte slarv utan inkompetens från auktionsverken att låta sig bedras.
Skojare och dålig konst kommer alltid att finnas men den ska inte säljas hos de som ska representera kvalitet.
Det gäller inte bara auktionsverk utan även andra som ska vara auktoriteter inom kultur.
Det finns nätgallerier knutna till stora tidningshus som säljer dålig spekulation och imitation av seriös konst.
Den initialt simpla digitala utskriftstekniken lockar många att skaffa skrivare och enkelt skriva ut konst och med stora vinstmarginaler sälja rena reproduktioner. Med enkla filtereffekter i Photoshop kan man enkelt imitera etablerad konstgrafik. Digital teknik är både på gott och ont. Rätt använd är den ett fantastiskt verktyg för konstgrafik och bildkonst men utan etik och kompetens är det lätt att åka snålskjuts på den traditionella grafiken och bildkonsten.
Man skriver ut ett fotografi på duk och kolorerar lite så det ser ut som måleri och så är man en av Sveriges finaste realistiska målare...